Ne iyi niyetli cümlelerle dolu geleneğimiz.Her âna,her duruma,her olaya özel olarak seçilmiş bu sözlerle içli dışlı olmuş bir milletiz. Bu gelenek hem inancımızın bir yansıması hem de ata kültürümüzün bir parçası ,Bu sözlerin çoğunu öyle olmasak ya da hissetmesek dahi sarf ediyoruz birbirimize.Bu da hayata ve bize iyi gelen insancıl ve olumlayıcı bir bakış açısı sağlıyor çoğu zaman.
Mesela "geçmiş olsun "sağlık olsun","dostlar sağ olsun","gözün aydın " ,"Allah Kurtarsın","Allah kavuştursun"," Allah analı babalı büyütsün","hayırlı olsun","ellerine sağlık","ellerin dert gôrnesin ","gönüller bir olsun","yolun açık olsun","Allah tamamına erdirsin","Huyu güzel olsun","Allah iyilerle karşılaştırsın" ...vs böylesi daha nice söz var ata bağrından, ana dilinden kopup gelmiş vatan toprağında durmaksızın farklı yöre ağızları ile söylenen.Hepsi gerektiğinde hepimiz için birer umut ve teselli kaynağı olmuştur mutlaka.
Çünkü bizim has geleneğimiz, peygamber efendimizden ve hak dostu erenlerden aldığı edebi ve anlayışı taşımış bugünlere.Güzel düşünmenin ve güzel söylemenin erdemi ve hakikati üzere dile gelmiş zamanla halka aşina ve herkesçe makbul olmuştur.Neden olmasın ki hepsi kulağı hoş eden ve duyanı mest eden cümleler.
Söylenene değil sôyleyene de iyi geliyor ayrıca.Hayatın insan için zahmetli olduğu zamanlarda hem hayat hem de gönül yorgunluğunu atmak için teselli ve umut içeren hüsn-ü hâl'den birkaç güzel söz duymak ve söylemek kime iyi gelmez ki?
Bunlar laf olsun diye gelmemiş olsa da kimi zaman hani adettendir diye ,gerektiği için ya da kültürel bir alışkanlık gereği ağızdan çıksa da bir amacı var.Bu da; dili, dimağı ve kulağı güzel,hoş ve latif olanla meşgul etmek ve daima iyiye meyletmektir. Çünkü ağızdan çıkan söz hayat bulur derler ,bu sebeple o an ne düşünürsek düşünelim sözün hası ,hassası, tatlı olanını sarf edelim ki hem söylediğimiz kişide hem kendimizde vücut bulsun, hâl olsun nihayetinde.
Kötü sözün kime ne faydası olur ayrıca . Demezler mi "konuşacaksan hayır konuş ya da sus" diye.Aynen öyle varsa bir sözümüz istemesek dahi güzeline, hayırlısına talip olalım ve sarf edelim gerektiğinde değil mi ama?
Tatlı dil yılanı deliğinden çıkarır denmişse boşa değildir.Bu yüzden lutfedeceğimiz bir kaç güzel kelam ve iyi niyet içeren bu üslupta sôylemler nicesini bir sıkıntıdan çekip çıkarır ,nicesini bir zarardan alıkoyar nicesine ışık olur yol olur.Ona olmasa bize olur ,illaki olur :)
"Ne olur söylesen ağzına mı yapışır" der ya hani büyüklerimiz (" Ne var yapsan eline mi yapışır "şeklinde kullanımı da var bu arada) eğer güzel sözse yapışsın yani benim bir şikayetim yok.:)
Haydi kalın sağlıcakla..Aaa bak bu sözü eklemeyi unutmuştum.;))
Bahar Baydan
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder